Search
  • Pedja

Početak lepog prijateljstva

Dragi prijatelji, blogeri, čitaoci,

ovo je blog vezan za moje Reči i Note. Pitajte i komentarišite, razgovarajte i razmenjujte iskustva ovde.

Za početak, evo kratkih opisa knjiga koje se ovde čitaju i komentarišu. Počinjemo sa najstarijom, "Pijanino u blatu".

Proteklo je već nekoliko godina kako su otišli iz Beograda. Ni onog grada, ni Juge, ni onog druženja više nema. Raselili su se, promenili ili nestali... Po Belom Svetu traže Sveti Gral ali ko zna da li će mu se ikad više primaći. U Belom Gradu, možda, bili su mu najbliže... Svih ovih godina stalno se u svesti (ili podsvesti) preispituju Zašto su otišli? Da li je trebalo? Da li im je sada, tamo bolje, gore, isto? Da li je njihovoj decu tamo svetlija budućnost? I šta uopšte znači: svetlija budućnost?

Svetlana, Petar, Mirjana, Bane, Grejs, Mita... naše komšije, rodjaci, mi sami... sredovečni Beogradjani u vrtlogu emocija, razočarenja, izneverenih nada i ratnog sukoba otiskuju se u prvih pet burnih, devedestih godina u Beli Svet. Neko u potrazi za Znanjem, drugi za Ljubavlju, Uspehom, Novcem ili Spokojem. Nasilno presadjeni, pokušavaju da uhvate novi koren. Njihovu generaciju sustizu besmislena, nasilna smrt, neizlečiva nostalgija, slepa nacionalistička mržnja, glamurozna venčanja, romantične uspomene na Adu, Mljet, Bjelašnicu...

»Pianino u blatu« je njihov žal za domovinom koju su im nepovratno oteli, njihovo snalaženje kroz zamke Divljeg Zapada i plač za besmisleno izgubljenim najdražima; njihovo nostalgično razočarenje nad pianinom u omiljenom beogradskom kafiću koji leži zaboravljen u Savskom mulju. Uz njih, autentični glavni junaci Beogradske političke scene, pozicije i opozicije 90ih.

I za kraj ovog prvog bloga, kviz pitanje: znate li kako je ovaj roman dobio ime i šta to zapravo predstavlja?

0 views

©2017 by Pedja reči i note. Proudly created with Wix.com