IMG_2404.JPG
Kovš_prednje_korice_edited.jpg
prednje korice_edited.jpg
pijanino U BLATU.jpg
Gitara u snegu naslovna.jpg

Peđa Ristić je rođen u Beogradu 1953. gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Radio je kao IT analitičar, konsultant, direktor i marketing stručnjak u Srbiji, Austriji, Rusiji, Engleskoj i Americi pre nego što se konačno 2002. naselio u Bazelu u Švajcarskoj. Još kao mlad je imao širok dijapazon interesovanja i pored osnovne struke, se bavio komponovanjem, pisanjem, organizacijom zabavnih događaja, glumom i pevanjem u Klubu Studenata Tehnike. Početkom sedamdesetih je komponovao hit kompoziciju Goro moja (za grupu Zajedno) kao i mjuzikl Slobodanka na studentske teme. Pevao je u Ateljeu 212 u rok-operi Isus Hristos Superstar i sastavio scenario i muziku za dva 25-omajska sleta početkom osamdesetih.

Otišavši iz Jugoslavije pri njenom raspadu, objavio je roman Pijanino u blatu (Prometej, Novi Sad 1998.) o beogradskim intelektualcima koji su 90-ih masovno napuštali domovinu. (vidi sažeti opis dole)

2017 je u izdanju Čigoja izašao novi roman Srećan čovek, o makedonskom jevrejinu koji, zahvaljujući pozitivnoj energiji, veseloj prirodi i inteligenciji uspeva da prevaziđe sve prepreke koje mu XX vek postavlja. (vidi sažeti opis dole)

2018. je objavljena i zbirka poezije Gitara u snegu sa Peđinim originalnim pesmama koje je on sve i uglazbio.

U oktobru 2019. Kreativna radionica Balkan objavila je treći Peđin roman Kovš o putovanju velelpne srbrne Faberže činije kroz XX vek. Na svom putu kovš prolazi kroz Evropu u previranju i dotiče mnoge ljude i svedoči o dramatičnim događajima (vidi sažeti opis dole)

Peđa je od 2016. u penziji, živi sa suprugom Smiljom i sinom Borom u Bazelu, a veliki deo vremena provodi u Beogradu i Herceg Novom, pišući nove romane. Član je Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj i doskora je vodio akustičarski trio 3 Lafa.

Rеči

Kovš (KRB 2019) Novi roman Peđe Ristića predstavlja slavan povratak tradicionalnom žanru istorijskog romana u kome će uživati i čitalačka publika i kritika. Hronotop upotpunjuje vredan antikvitet iz vremena sutona Carske Rusije - glamurozna srebrna činija - kovš koja putuje Evropom tokom XX veka - ilustrujući naš slovenski fatalizam, sklon ekstremima, megalomaniji i krajnostima, ali protkan emocijama i toplinom. U ime sto godina ruske emigracije ovaj roman i vredna umetnina koja je i lik ovog dela podsećaju da su vrednost i cena promenljive kategorije.

Veoma inovativan i kompleksan, istorijski roman u kome je ispripovedana saga niške familije Aksentijević, isprepletena sa dramatičnom životnom pričom Rusa Nikite, izbeglice. Glavni lik romana je, međutim, vredan umetnički antikvitet ‒ kovš.

Radnja počinje u Carskoj Rusiji, u sâm suton carske dinastije, kada uvaženi draguljar Faberže pravi ovu monumentalnu činiju za elitni carski puk. Tokom XX veka, premeštan po evropskom kontinentu, kovš menja vrednost i namenu. Krajem veka pronalazi ga Momir, Beograđanin koji se odselio u Beč u potrazi za boljim životom. Ova saga je i putopis koji traje sto godina, koliko je ova glamurozna činija učestvovala u različitim fenomenima i kontradiktornostima. Predstavlja i hroniku čiji je tok isprepletan i ispresecan, ilustrujući paradokse veka iza nas, u kome su se na neprirodne i grube načine mešali aristokratija i puk, visoka umetnost i kič i prizemno ponašanje. Na kraju, putopis i put kovša se završavaju, krug se zatvara. Restauriran, kovš je vraćen na mesto odakle je i potekao ‒ u Rusiju.

Razdori i svađe, otvorena i nerešena pitanja i dalje ostaju takva, što je najbolje iskazano transponovanim govorom pripovedača: „ne umemo mirno da se ne slažemo“ ‒ što su nauk, pouka i poruka ovog istorijskog romana. Pitanje je samo koliko želimo i koliko smo spremni da ih usvojimo i primenimo? (Izvod iz recenzije Marine Đenadić) 

Ova priča je inspirisana stvarnim ljudima, predmetima i dešavanjima... Proteže se između istoka i zapada ‒ od emociје, preko praznoverja do razboritosti, od votke, preko rakije do viskija ‒ tipično balkanski ‒ tamo-amo po XX veku. (Autor)

„Momir leži u krevetu i gleda u mrak. Razmišlja na šta je naleteo: Šta li se sve sa tom divnom činijom događalo? Eheeej, sto godina! Neki ruski general ga je poručio, kupio... Sigurno su Rusi pili votku iz njega, ili možda nešto drugo, finije? Kako je tako skupocen predmet stigao u Niš? Da li ga je doneo jedan od onih hiljada ruskih izbeglica koji su bežali od Crvenih u Srbiju, dvadesetih? Kako ga je taj jadnik nosio, kako ga je sačuvao? Da li je kovš možda njega sačuvao? Kakve li sve tajne nosi tih deset kila srebra?“ (iz romana Kovš)

Klikni ovde da kupiš knjigu

Klikni ovde da čuješ aKnjigu a ovde da je kupiš (čita autor)

Srećan čovek (Čigoja, 2017) je romansirana biografija koja prati život glavnog junaka, Alfreda od detinjstva u Bitolju, preko studentskog života u predratnom Beogradu, patnji u nemačkim logorima za oficire, progona od strane partije u posle-ratnoj Jugoslaviji, neuspelog naseljavanja u Izarael i konačnog nalaženja doma i ličnog ostvarenja u Beču. Knjiga daje živopisnu panoramu 20. veka, ispričanu sa mnogo evokativnnih detalja o likovima i mestima pri čemu se ne primećuju granice između stvarnog i fiktivnog. Autentične fotografije uklopljenje u tekst doprinose utisku realnosti. Teške teme kao što su ratna stradanja, siromaštvo, verske nedoumice, propadanje braka i razočarenje decom su ispričane sa mnogo emocija ali i humora. Untrašnji život glav-nog lika i njegova borba da vodi uspešan, moralan i srećan život su ogoljeni do najdubljih refleksija. Alfred Melamed uspeva da snagom svoga intelekta strgne lance koji ga sputavaju i iznova procveta, da bi na kraju svog dugog puta spoznao da je imao sadržajan i dostojanstven život, kao srećan čovek. Kao takav može da bude uzor svima koji pokušavaju da žive srećne i ispunjene živote.

Klikni ovde da kupiš knjigu

Klikni ovde da čuješ aKnjigu a ovde da je kupiš (čita Rada Đuričin)

Pijanino u blatu (Prometej, 1998) je autobiografski roman  o odlaženju intelektualca iz Beograda početkom 90-ih.

Протекло је много година од како су отишли из Београда. Ни оног града, ни Југе, ни оног дружења више нема. Раселили су се, променили, нестали и утопили се... По Белом Свету траже свој Свети Грал али ко зна да ли ће му се икад примаћи? У Белом Граду, можда, били су му најближе... Свих ових година стално се у свести (или подсвести) преиспитују зашто су отишли... Да ли је требало? Да ли им је сада тамо боље, горе, исто? Да ли је њиховој деци сада тамо светлија будућност? И шта уопште значи светлија будућност – како се то мери? Јесу ли били у праву пријатељи који су остали? Светлана, Петар, Мирјана, Бане, Грејс, Мита... наше комшије, рођаци, ми сами... средовечни Београђани у вртлогу емоције, разочаренја, изневерених нада и ратног сукоба отискују се бурних 90-их година у Бели Свет. Неко у потрази за знањем, други за љубављу, успехом, новцем или спокојем. Насилно пресађени, покушавају да ухвате нови корен. Петар у једном разговору каже "Сада када више нисам у својој земљи, ја сам као биљка пресађена у саксију – стави ме у неки лепи прозор, где има сунца и воде и ја ћу вероватно преживети. Можда се чак развијем и у неки лепи цвет. А можда и пропаднем од прве промаје или дуготрајно недовољног или преобилног заливања." Њихову генерацију сустижу бесмислена, насилна смрт, неизлечива носталгија, слепа националистичка мржња, гламурозна венчања, романтичне успомене на Аду Циганлију, Мљет, Бјелашницу... И још: последња вожња кроз Југославију („Jел можеш да замислиш да ће овде ускоро да буде граница?“); сналажење на западу – неко остаје а не допада му се – неко се враћа, а најрадије не би... мајка нема визу за ћеркину свадбу; Хрват усмрћује Американца због Српкиње; српска застава разапета преко целог зида собе у Америци: "Mислили смо да ширимо истину о Србији по свету..."; КБЦ лекари убијају пацијенткињу нехатом...

Klikni ovde da kupiš knjigu

Gitara u snegu - zbirka Peđine poezije. Sve pesme su i upevane i mogu se čuti na disku Godine

Note

Godine je autorski album sa 12 originalnih kompozicija.

Peđa je napisao svu muziku i sve tekstove. (klikni ovde da kupiš CD)

Trebaćeš mi  je MaksiDisk sa dve autorske kompozicije,

uključujući i 2013 remake Goro moja. (klikni ovde da kupiš CD)

Slike moje/Ljubav je  je MaksiDisk sa dve autorske kompozicije.

(klikni ovde da kupiš CD)

3 Lafa Nostalgy Tour 2016  je CD sa švajcarske turneje tria 3 Lafa

Klikni ovde da kupiš CD

Ljubav je (~1min)
00:00 / 01:21
Hej ti
00:00 / 04:39
DSCN3492.JPG